Kjære 2023, for et år du ble for Storvik Gård

Kjære 2023, for et år du ble for Storvik Gård

Det ble et år med fantastisk utvikling for Storvik Gård, stor arbeidsinnsats og gode samarbeidspartnere gav oss en eventyrlig utvikling på alle områder. 

Da vi forlot året 2022 hadde vi renovert tak og støpt nytt gulv i det gamle fjøsen fra 1890, samt fått 16 villsauer til gården. Inn i 2023 var det mye fokus på sauene, og vi startet arbeidet med skifte av fasader på fjøset og innredning av det som skulle bli fiskemottaket.

Kjell Ivar og Merethe smilende utenfor lokalet til Storvik Gård. Foto.

 

Ved inngangen til fiskesesongen for skrei i mars var fiskemottaket så ferdig at vi kunne starte en prøveproduksjon av boknafisk og tørrfisk i det nye innendørs tørkerommet. Av prøveproduksjonen lærte vi mangt og meget om hvordan lokalet og internkontrollen fungerte. Vi endret på en del etter første sesong i det nye lokalet. I tørkerommet ble det montert ekstra vifte for å øke tørkekapasiteten, samt at hjellen i tørkerommet vil bli bygget opp på en mer praktisk og effektiv måte inn mot neste sesong. Det var en svært verdifull prøveproduksjon som lærte oss mye om veien videre. 

Kjell Ivar som skjærer fisk i produksjonslokalet til Storvik Gård. Foto.

 

I løpet av våren 2023 fikk vi oppleve at det kom lam til gården. Det ble mang ei koselig stund med disse fine dyrene, små som store. Når snøen begynte å smelte, ble de nysgjerrige på gresset på den andre siden av gjerdet. Det ble en utfordring å holde dem på gården da de stadig fant veien ut i nærområdene og streifet rundt der de egentlig ikke skulle være. Det var litt av et hodebry å holde styr på disse sjarmerende dyrene våre før de til slutt dro ut på utmarksbeite.

 

Gjennom sporingsutstyr på sauene kunne vi følge med på deres ferd helt opp til Høgnakken, der de tilbrakte hele sommeren i dette fjellområdet. Det var en fascinerende opplevelse å se dem vandre og utforske fjellområdene gjennom sommermånedene.

Svarte og hvite lam som ligger og koser seg i sola. Foto.

 

De ytre fasadene på den gamle fjøsen ble ferdig i løpet av våren 2023 og produksjonslokalet ble endelig ferdigstilt etter endt fiskesesong. Vi kunne da starte på den siste milepælen av renoveringen av første etasje i fjøsen fra 1890. Det som nå måtte gjennomføres var bygging og innredning av de lokalene som skulle bli gårdsbutikken og strikkefabrikken. 

Bygging innvendig av lokale. Foto.

Under byggingen av gårdsbutikken og strikkefabrikken.

 

I samme periode våren 2023 var vi i en god dialog med Innovasjon Norge om den videre utviklingen av prosjektet Storvik Gård, og vi ble en inkubatorbedrift med alt det innebar av tilgang på god kompetanse til å hjelpe oss med videreutviklingen av gården. I juli 23 kom endelig tilsagn på bedriftsutviklingsmidler fra Innovasjon Norge, som gav uendelig store muligheter for den videre utviklingen av gården. Midlene skulle brukes til markedsføring, produktutvikling, nettverksbygging og kompetanseheving. 

Kjell Ivar og Merethe smilende til kamera. Foto.

 

Sommeren 2023 ble brukt til innredning av gårdsbutikken. Det var et ønske om å bevare så mye som mulig av det gamle fra bygningen fra 1890. Resultatet ble en flott gårdsbutikk med en sjarmerende skjevhet enkelte steder. Strikkefabrikken ble innredet rett i etterkant, og ble et veldig praktisk rom for strikkemaskiner, monteringsmaskiner, symaskin, garnlagre og alt annet utstyr som trengs for produksjon i strikkefabrikken. Rommet fikk også en arbeidsplass for alt det administrative som følger av gårdsdriften og fiskemottak.  

Bilde av strikkefabrikk. Foto.

 

I slutten av august fikk vi engasjert Styrka AS som design- og kommunikasjonsbyrå. De startet arbeidet med et etterlengtet markedsføringsprosjekt.  Styrka AS har gjennom høsten 23 gitt gården en utvidet bedriftsprofil, nytt design på alt av etiketter og merking av våre produkter, emballasjedesign, og valg av nye farger for strikkefabrikken. De startet med oppbyggingen av en ny nettbutikk, og hjalp oss med utarbeidelse av de strategiske veivalgene for hvordan vi skal fremstå som bedrift på det store internettet. Vi har fått ny mal som skal brukes i all presentasjon og markedsføring av gården, og det har vært mye opplæring i SOME.

Diverse profilartikler med Storvik Gårds farger og logo. Foto.

 

Drone Nord ble engasjert til å lage film, og fotograf Marthe Mølstre ble engasjert til å ta bilder. Nå har vi fått en base av videoer og flotte bilder fra alle gårdens aktiviteter som vi kan bruke i den videre markedsføring av Storvik Gård. Benedicte i Styrka tok med sin egen datter, Leah Johanne, som modell for ullbuksene. Det ble en flott dag, og et film resultat til å være stolte av -Storvika var på sitt aller beste denne dagen.

2 personer som ser i et kamera ute. Foto.

Storvika på en solfylt høstdag. Foto. Barn i ullklær som løper på en strand. Foto.

Dronebilde av Storvika tatt av Drone Nord. Bilde av barn i ullklær tatt av Marthe Mølstre.

 

Gjennom prøvefisket våren 2023 brukte vi turbåten til å fiske. Dette var ikke en effektiv fiskebåt, og vi besluttet sommeren 2023 å reinvestere i en Øien 710 fiskebåt, fra Arnulf Hansen og co AS. I september kom endelig Måken til Storvik. Måken er navnet på fiskebåten til gårdens grunnlegger Arthur, og det ble naturlig å oppkalle denne nye båten med dette navnet. Måken er grundig testet ut, og vi ble veldig fornøyd med den båten vi nå har fått til bruk i yrkesaktivt fiske. En stor takk for båt og service vi fikk fra Arnulf Hansen og co AS i denne perioden.

Fiskebåt med fjellandskap rundt. Foto.

 

 

Høsten 2023 fikk vi besøk og god veiledning for produksjonslokalet av Mattilsynet. Vi startet søkeprosessen med Fiskeridirektoratet i denne tiden for å få nødvendige godkjenninger for å kunne kjøpe fisk til produksjonslokalet, og ha yrkesaktivt fiske som hovedyrke for gården. Denne søknadsprosessen har vært tung og lang, og strakte seg ut gjennom hele høsten 23, og vi er enda ikke helt i mål med tillatelsene vi trenger for fullskala fiske og drift av fiskemottaket. Arbeidet fortsetter inn i 2024 med full styrke, med mål om at alle tillatelser skal komme på plass innen kommende skreifiske sesong. 

 

Kjell Ivar som smiler på en fiskebåt. Foto.

Foto: Marthe Mølstre 

 

I ventetiden høsten 2023 ble både gårdsbutikk og strikkefabrikk ferdigstilt. Det hadde vært lite aktivitet i strikkefabrikken gjennom året, men denne aktiviteten ble tatt opp med full styrke når strikkefabrikken kunne flyttes til den gamle fjøsen, nå i nye og moderne lokaler. Det ble tatt noen strategiske veivalg høsten 23, om å satse på ullbuksene til barn og voksne som strikkefabrikkens kjerneprodukt. Gjennom det markedsføringsarbeidet som er gjort av Styrka AS i løpet av høsten er vi nådd langt på nettsalg, og strikker nå ullbukser som sendes både nord og sør i landet. Vi er særlig stolte av Sigrunn mønsteret på våre ullbukser, som har fått stor oppmerksomhet gjennom høsten. Det ble høy aktivitet i strikkefabrikken inn mot jul, og vi er stolte av at det lå mange ullbukser under juletrærne i år. 

Nærbilde av ullbukser med mønster. Foto.

Foto: Marthe Mølstre 

 

I starten av november kunne vi endelig invitere til åpning av gårdsbutikken. Styrka AS planla åpningen sammen med oss, og fikk utarbeidet ei flott pressemelding og omtale i AN. I tillegg fikk vi en fin omtale i Kulingen denne høsten. Til åpningen fikk vi også til et flott samarbeid med andre lokale bedrifter i sørbygda av kommunen vår. Resultatet ble et givende butikk samarbeid -som vi håper vil fortsette fremover. 

 

Åpningen ble en stor suksess med mange besøkende. Arrangementet ble holdt på låven med enkel servering sammen med flere andre bedrifter. Gårdsbutikken var full av aktivitet fra besøkende. Vi er uendelig takknemlig over at så mange tok turen til Storvik og deltok på åpningen vår denne dagen.

Strikkede klær hengende i klesstativ og blomster og gaver på gulvet. Foto.

Bilde av rød driftsbygning med fjell i bakgrunnen. Foto.

Foto: Drone Nord 

 

På senhøsten fikk vi endelig denne sjarmerende gjengen med sauer hjem igjen. Lammene ble sendt til slakt og flere saueskinn er bestilt fra dyrene som vokste opp her i Storvik. Nytt beiteland tett inn på gården ble gjerdet inn, og vi våkner hver dag av sauebjeller. Storbonden starter dagen med å fylle på kraftfor, gress og vann til sauene og ny vær er kommet til gården for å sørge for at naturen går sin gang.

Merethe som sitter sammen med en sau. Foto.

 

I slutten av november 2023 måtte vi ta et endelig farvel med vår kjære mamma og svigermor Sigrunn fra Storvik gård. Sigrunn fulgte vår reise med Storvik gård helt fra starten av og fram til hun gikk bort. Hun gledet seg stort over alt som skjedde med gården, og hun fikk også sett filmen som ble laget fra gården i Storvika. Vi savner henne stort, og minnene om henne lever videre her på gården. 

Dame med strikket jakke med mønster. Foto.

Sigrunn i strikkejakken sin, med mønstret som ble dedikert til henne. Foto Merethe SkilleVedproduksjon ble en stor aktivitet på gården i siste del av 2023. Veden ble produsert i 60 L sekker og tørket i det nye vedskjulet. Vedproduksjon skal vi satse videre på i 2024, innimellom fiskeriene og villsauene. Vedproduksjonen vil bidra til at vi åpner opp gjengrodd landskap i utmarka, og sammen med villsauene vil vi få det flotte, nedbeitet landskapet tilbake med årene. 

Vedsekker som ligger stablet oppå hverandre. Foto.

Bilde av vedsekker i vedskjulet. Foto Kjell Ivar Hansen

 

 

Når vi nå er i ferd med å runde til nytt år, er det utrolig fint å se tilbake på hva året 2023 har betydd for utviklingen av Storvik Gård. Vi har lagt inn alt av vår arbeidsinnsats, kapital og uendelig mange timer på et bærekraftig prosjekt vi har stor tro på. Samtidig har vi møtt så utrolig mange flotte hjelpere på vår vei, både offentlig, privat, næringsliv, samarbeidspartnere, venner, familie, kunder og alle dere følgere som heier på oss. Det er veldig fint å være en grunder i flotte Gildeskål kommune. Vi håper dere vil følge oss videre på vår vei inn i 2024, som også har mange spennende prosjekt på tegneblokken. Vi er også glade for Styrka AS som skal følge oss videre inn i 2024 og annonsere den nye nettbutikken til Storvik Gård. 

 

Kjell Ivar og Merethe som står i døra og smiler til kamera. Foto.

Foto: Marthe Mølstre

Tusen takk for laget alle sammen i dette året som har gått, vi gleder oss til veien videre inn i 2024.

 

Tilbake til bloggen