Kjære 2024, du ble et innholdsrikt år; -Et år med vekst og milepæler på Storvik Gård

Kjære 2024, du ble et innholdsrikt år; -Et år med vekst og milepæler på Storvik Gård

2024 har vært et begivenhetsrikt år på Storvik Gård, med suksess på flere fronter. Fra de første lammene i april til utvidelse av kjøttproduksjon og turistfiske, har vi oppnådd viktige milepæler. Godkjenning av fiskemottaket, lansering av nye strikkeprodukter og samarbeid med Matnettverket Ækte har styrket vår posisjon som lokalmatprodusent. Vi avslutter året med fokus på bærekraft og spennende planer for 2025, samtidig som vi takker alle som har støttet oss på reisen.

 

Villsauene på gården var i inngjerdet vinterbeite gjennom vinteren og våren, med daglig foring og tilsyn. Den 7 april fikk vi de aller første lammene. Lammingen pågikk godt inn i mai, og vi mistet ingen lam i denne prosessen. Strikkefabrikken gikk godt i starten av året, med mange bestillinger på ullbukser fra hele landet.

Parallelt med fiske og foring av sau på våren jobbet vi med strategisk utvikling av gårdsprosjektet. Vi fikk tilsagn på BIO midler fra fylket, som gjorde oss i stand til å starte flere løp på kompetanseheving. Alle nødvendige sertifikater for fritidsskipper ble gjennomført, samt nødvendig opplæring for gårdsbutikken og strikkefabrikk. Det ble også gitt kompetansemidler til opplæring i fiskemottaket, og planen er at dette iverksettes i hovedsesongen til fiske kommende år.

Inn mot sommeren startet inngjerdingen av nytt og endret beiteland. Sauene ble i juni ledet opp mot Storvikskaret og sluppet på sommerbeite. Sporingen viste at de tilbrakte mye av sommeren høyt oppe på Tverrfjellet og nærliggende områder.

I juni kom den endelige og permanente godkjenningen for fiskemottaket på Storvik Gård. Vi fikk bestått den vanlige prøveperioden fra Mattilsynet, og har vist til god gjennomføring av internkontrollen vår. Dette var også en veldig stor milepæl for oss, og en bekreftelse på at vi kan drive et bærekraftig fiskemottak i Storvik.

Sommeren 2024 ble brukt til fiske, samt en etterlengtet oppstart på turistfiske. Annonseringen av turistfiske kom vi litt sent i gang med, så oppdragene ble ikke så mange som vi håpet, men de vi fikk var vellykket.

Gjennom sommeren ble det tatt flere nye strategiske valg for strikkefabrikken. En garntype ble faset ut, med større satsing på en annen type garn. Opplæring i ribbestrikkeren ble gjennomført, som kan gi oss uendelige muligheter for nye produkter på sikt. Produktvinneren for 2024 er fortsatt våre gode ullbukser. Gårdsbutikken ble jevnt besøkt hele sommeren.

I høst startet sauesankingen. Villsauene har stort sett vært på Tverrfjellet, og i år var lammene ganske små. Dette har vi forstått var tilfellet flere steder og skyldes sen lamming og varmt vær. Sankingen foregikk i tre omganger. I år var det minimalt med tap av lam på beite, og vi fikk sanket alle livdyrene hjem igjen.

Arctic Race ble en morsom opplevelse for alle oss på Storvik Gård. Storbonden delte ut tørrfisk til Otto Lauritzen da han kom forbi Storvik under sykkelløpet. Dette gode produktet vårt ble ingen suksess for Otto, men dette gav oss et fantastisk reklameøyeblikk på TV2. Takk til disse flinke barna våre som linket oss inn til dette arrangementet.

Fra august fikk vi mulighet til å delta i Fram programmet til Innovasjon Norge. Her arbeider vi med strategier for hvordan vi videre skal bygge opp gården til en grønn og bærekraftig virksomhet. Dette programmet skal fortsette til oktober 2025.

Den 3 oktober ble vi en del av Matnettverket Ækte. Matnettverket "Ækte" består av 7 ulike lokale leverandører i tillegg til oss. Det er Arctic Salt As , BeiarLefs', MiMi, Tuvsjyen As Saltstraumen, Mor Mosti, Heges Matopplevelser og Beiarmat. Matnettverket stiller med et bredt utvalg av varer fra vårt lokalmiljø. Vi er stolte av å være en del av dette viktige nettverket, og framover vil vi delta på deres felles stands og messer.

I løpet av høsten fikk vi utarbeidet internkontrollen for kjøttproduksjonen, og i oktober fikk vi Mattilsynets tillatelse til å bruke lokalet til småskala kjøttproduksjon. Lokalet ble vasket ned og desinfisert, og omlagt til kjøttproduksjon. Vi gjennomførte også en del opplæringsløp og besøk på andre bedrifter, for å lære av de som allerede har gått veien før oss.

Vi prioriterte i år å bygge opp flokken med flere livdyr, og fikk derfor sendt 14 lam til slakt. Alle lammene kom i retur i hele slakt for videre bearbeiding på gården.

Vi var så heldige å få besøk av kompetansenettverket for lokalmat Svein Ole Kristiansen, som i to dager lærte oss hvordan vi skulle skjære ned og bearbeide kjøttet til gode lokalproduserte matprodukter.

Hovedproduktene ble lammerull, pinnekjøtt og fenalår. Vi fikk også en prøvesmak av fårekålkjøtt. Det aller meste av kjøttet ble forhåndsbestilt. Det vi hadde igjen til det frie markedet ble raskt utsolgt. Vi konkluderer med at kjøttproduksjonen ble en stor suksess, og det er et stort ønske om å satse ytterligere på kjøttproduksjonen i årene som kommer. Det er en viktig del av visjonen vår om å bli en god lokalmatprodusent i regionen.

Inn i desember var kjøttproduksjonen ferdigstilt. Lokalet ble nedvasket og desinfisert, og klargjort for fiskemottak igjen.

I løpet av årets fiskesesong ble det klart for oss at fiskebåten Måken blir for liten for det kvantum vi ønsker å fiske fremover. Det ble derfor inngått avtale om kjøp av fiskebåten Sandsøy. Denne gangen gikk søkeprosessen med Fiskeridirektoratet smidig og greit, og det var et veldig godt samarbeid med selger. Båten ble i løpet av høsten pusset opp med gode hjelpere, og kom til Storvik i starten av desember. Inn mot nyttår og tidlig neste år skal den fiskes inn, slik at vi er klare for den kommende fiskesesongen.

I november var vi på en inspirasjonskveld på Salmon senter på Inndyr, som er et visningssenter for havbruk. Vi fikk fortelle om livet på gården, planene videre og presentere våre produkter Salmon senter er allerede et utsalgssted for noen av våre produkter. Det var to år siden sist vi besøkte senteret. Under presentasjonen fikk kjenne på en stor glede over å ha oppnådd alle de milepæler vi hadde planlagt og jobbet for på kjøtt og fisk gjennom to år. Vi er stolte over å være en av de lokale bedriftene som Salmon senter selger varer for.

November og desember var to måneder med stor aktivitet og full produksjon av strikkeprodukter. Vi lanserte vårt nye design, hettegenseren Høgnakken. I år som i fjor ligger det mange ullbukser og strikkeprodukter fra Storvik Gård under juletreet rundt om i landet.

 

Vedskuret ble fylt opp med ferdig tørket ved som kan varme gjennom vinteren. Helt på slutten av 2024 startet vi arbeidet med å bli en Miljøfyrtårn bedrift. Dette arbeidet tar vi med oss videre inn i 2025, med mål om sertifisering. Dette arbeidet skal vi gjøre sammen med Matnettverket Ækte. Denne sertifiseringen er en viktig satsing for oss i arbeidet med å være en bærekraftig lokalmatprodusent.

Neste år inneholder også flere spennende utviklingsprosjekter for oss, i tillegg til arbeidet med å få opp kvantum på fiske og sau. Dette gleder vi oss til å fortelle mer om i tiden som kommer. Da gjenstår det for oss å si tusen takk til alle dere som vi har samarbeidet med i året som har gått. Takk til alle våre kunder som har handlet våre produkter, og takk til alle dere som følger oss på sosiale medier og heier på oss. Dere er utrolig viktige for oss og vi blir bare enda mer inspirert til å fortsette vårt arbeid. Riktig god jul ønskes dere alle.

Merethe & Kjell Ivar

 

Takk til:

 

Råfisklaget

Mattilsynet

Innovasjon Norge

Sjøfossen Næringsutvikling

Saltdal næringsutvikling

Gildeskål kommune

Styrka AS

Kompetansenettverket for lokalmat

Steinvei Gård

Livland AS

Ækte Nordnorsk AS

Matnettverket Ækte

Arnulf Hansen og co AS

Nordland fylkeskommune

Strikkemaskiner AS

Hillesvåg ullvarefabrikk

Gårdbruker Anders Marken

Gode naboer, familie og venner

Tilbake til bloggen